Prisad lärare på VBU tilldelas ärofylld utmärkelse!

VBU:s film- och medielärare Marija Ratkovic Vidakovic har tilldelats FOMP-priset för sitt film- och mediepedagogiska arbete!

FOMP är en ideell förening som driver frågor om mediepedagogik. Föreningen FOMP Länk till annan webbplats. utlyser varje år ett pris för främjande av film- och mediepedagogisk verksamhet. Priset på 10.000 kr går till person/verksamhet/organisation som har arbetat för att främja, driva eller stärka ett film- och mediepedagogiskt arbete. Satsningen görs utifrån en vilja att öka kunskapen, engagemanget och nyfikenheten kring film- och mediepedagogiska frågor.

Under den internationell barn- och ungdomsfilmfestival (BUFF Länk till annan webbplats.) i Malmö, som sedan 1984 varit det viktigaste visningsfönstret för film för barn och unga i Norden, delades den 24 mars 2022 priset ut till Ludvikas film- och medielärare, Marija Ratkovic Vidakovic som arbetar som lärare på Estetiska (ES) - och samhällsvetenskapsprogrammet (SA) media på Högbergsskolan samt på Västerbergslagens kulturskola. Motiveringen för vinnaren lyder: ”Årets stipendiat är en person som varit engagerad i film- och filmpedagogik under större delen av sitt liv. Hon arbetar för att barn och unga ska få skapa sina egna berättelser med filmen som språk. En central del av hennes värv är att hitta sammanhang för deras filmer i allt från filmtävlingar till festivaler. Utöver att arbeta med barn och unga både på skoltid och fritid genomför hon filmfestivaler och bidrar med såväl ett lokalt som internationellt perspektiv. Vår stipendiat är en person som brinner för film och filmpedagogik och det vill FOMP uppmärksamma!” Med dessa ord delade Måns Leonartsson, ledamot i föreningen, ut priset under gårdagens galaprisutdelning i Malmös Rådhus.

När FOMP ringde mig för att berätta att jag skulle få priset för 2022 kunde jag inte tro det. Jag har jobbat i film- och pedagogisk verksamhet i mer än 15 år, men som lärare är jag relativt ny i denna bransch. Jag är tacksam till min familj, Film i Dalarna och mina kollegor på VBU som ger mig tid och plats för att utveckla mig vidare inom det filmpedagogiska området och jag hoppas att detta pris ska vara en bra ”kick” för vår filmverksamhet på VBU. Allt arbete och alla framgångar av mina talangfulla och kreativt skapande elever är också en del av FOMP-priset och det är jag väldigt stolt över. Tack igen FOMP och BUFF för en otrolig kväll igår. Detta ska stanna kvar i mitt minne länge!”, berättade Marija efter prisutdelningen på BUFF i Malmö.

VBU har genom åren rönt stora framgångar när det gäller filmverksamheten. Bara genom att se tillbaka under 2021 kan man se att 9 elevernas filmer har deltagit i 12 festivaler i 10 olika länder och har vunnit 4 priser världen runt. Statistiken talar för sig själv. Samtidigt har Marija och hennes kollegor på ES-, samt SA-media programmet, pandemin till trots, vidareutvecklat Filmdagar på VBU – en internationell filmverkstad, som hade nästan 50 deltagare från 5 olika länder. Dessutom har VBU:s film- och mediaelever deltagit i olika uppdrag på andra enheter på VBU, bland annat genom skapandet av infofilmer om olika program, AV material för olika UF-företag, affischer och annat material i marknadsföring syfte med mera. Som Marija säger kommer detta pris förmodligen vara ”en kick” för kommande vidareutveckling av film- och mediepedagogisk arbete på VBU.

Fler artiklar


 • Esteternas och SA-medieelevernas filmpremiär och vernissage
  Läs mer

 • NA23 på fältvecka till det vackra Öland
  Läs mer

 • Vinnare i tävlingen Klimatdetektiverna
  Läs mer

 • Esteterna och SA-medieeleverna presenterar sina gymnasiearbeten
  Läs mer

 • Mer än 1000 personer såg kulturskolans dansföreställning ”Copacabana ta mig hem!”.
  Läs mer

 • Anbudsförsäljning VW Caddy skåp diesel 2007
  Läs mer

 • Estetiska programmets elever på en internationell filmworkshop i Irland
  Läs mer

 • Nu kan du söka till höstens yrkesutbildningar på komvux!
  Läs mer

 • VBU har blivit godkänd som IB-skola!
  Läs mer

 • Årets Ludvikaprofil 2023 - Carina Karlsson Flink!
  Läs mer