Sa19a gör filmer om lokalhistoria i kursen Historia 3!

I kursen Historia 3 har eleverna i Sa19a besökt Regionarkivet och Hembygdsföreningens arkiv som resulterade i mer kunskap om Ludvikas historia, i form av gamla dokument, brev och fotografier. Eleverna redovisar sina olika teman i en kort film, med både nutida filmklipp och arkivmaterial.

Filmerna handlar om allt från en piga i Västermoren till Morgårdshammars mekaniska verkstad. Felix Boström, som gjort en film om sin farfars karriär i Morgårdshammars ishockeyklubb under 60-talet berättar att: "Efter att min film blev klar så publicerade jag den i ett facebook forum, "Du vet att du har vuxit upp i Smedjebacken". Jag fick mycket beröm för mitt arbete och många äldre blev nostalgiska. Det är superkul att andra kan få glädje av något som jag lagt mycket tid på!". Maya Johansson och Lovisa Palmqvist, som fördjupat sig i Storgatans bränder här i Ludvika, fortsätter: "Jag var i hembygdsföreningens arkiv och fick vara där och leta med några fler i klassen, det var en häftig upplevelse att få se hur det kan se ut i ett sådant arkiv som kanske inte var lika organiserat som regionarkivet", säger Maya. Och Lovisa berättar att: "Man har fått en förståelse för hur äldre dokumentationer, och nutida dokumentationer, hanteras och hur man kan hitta i arkiven och använda sig av den informationen. Jag tyckte att det var ett intressant arbete väldigt annorlunda från vad man kanske vanligtvis gjort under dessa tre åren."

Filmarbetet är en ny redovisningsform i kursen Historia 3, och ett pilotprojekt tillsammans med Högskolan Dalarna för att hitta nya former att arbeta i historiekurser på gymnasiet. Anna-Maria Blomkvist är historielärare i kursen, Lotta Stål filmhandledare och i samarbete Maja Hagerman, journalist och författare och även lärare på Högskolan Dalarna har projektet pågått under läsåret. På onsdag 4 maj kl 12.00 visas filmerna här på VBU Högbergsskolan i musiksalen. Alla är välkomna!

Fler artiklar


 • Esteternas och SA-medieelevernas filmpremiär och vernissage
  Läs mer

 • NA23 på fältvecka till det vackra Öland
  Läs mer

 • Vinnare i tävlingen Klimatdetektiverna
  Läs mer

 • Esteterna och SA-medieeleverna presenterar sina gymnasiearbeten
  Läs mer

 • Mer än 1000 personer såg kulturskolans dansföreställning ”Copacabana ta mig hem!”.
  Läs mer

 • Anbudsförsäljning VW Caddy skåp diesel 2007
  Läs mer

 • Estetiska programmets elever på en internationell filmworkshop i Irland
  Läs mer

 • Nu kan du söka till höstens yrkesutbildningar på komvux!
  Läs mer

 • VBU har blivit godkänd som IB-skola!
  Läs mer

 • Årets Ludvikaprofil 2023 - Carina Karlsson Flink!
  Läs mer