Filmdagar på VBU – 10 dagar i två länder med fem olika internationella parter och 39 pirriga filmskapare

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista tre åren har gymnasieelever från VBU samarbetat med studenter från olika europeiska länder.

I år har vi inbjudna gäster från Kroatien (Kinoklub Karlovac och XIII Gimnazija), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (FISH - Filmfestival im Stadthafen). 11 filmskapande ungdomar har kommit till Ludvika under vecka 33 (15/08 – 21/08) och arbetar tillsammans med 28 gymnasieelever från VBU (Estetiska och SA-media programmet) i fem grupper med att göra fem filmer kopplade till ett specifikt tema. Varje grupp har en mentor med både film- och pedagogiska kompetenser. Tidigare teman har varit "Ludvika 100 år", "FNs Globala mål" och "Corona generation". I år ska deras filmer ha anknytning till temat "Fluid Frames", eller vattnet som på något sätt finns i närheten av alla fem parter: Östersjön i Rostock (Tyskland), fyra floder i Karlovac (Kroatien), 365 sjöar i Ludvika kommun (Sverige), flodmynning till Atlanten (Irland) och närhet till Medelhavet (Grekland). Filmerna ska lyfta fram "Fluid Frames" budskap genom fem olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm, animation och musikvideo.

De fem filmerna utvecklas och filmas på olika platser i Dalarna (Ludvika, Säters Silvergruva, Säters Film och Biografmuseum, Lekomberg…) men sedan fortsätter en workshop i Limerick (Irland), från 21 - 26/8 där filmerna ska redigeras. 27/8, efter att båda två delarna av workshop är klara ska alla filmerna visas på Hammarbacken inom ramen av Scensommar Ludvika Länk till annan webbplats.. Hela projektet är också ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola och realiseras med stöd av Film i Dalarna Länk till annan webbplats..

Efter premiären ska de fem filmerna distribueras till olika ungdomsfilmfestivaler i Europa och världen. Tidigare filmer som gjordes under Filmdagar 2019, 2020 och 2021 har redan visats på 15 festivaler i Spanien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Grekland, Norge, UK och Sverige. ”En vecka som förändrade livet! Jag är så tacksam för att ha fått chansen att vara här i Ludvika i Dalarna och samarbeta med era fantastiska elever, utveckla mitt filmskapande, lära känna er kultur och samhället och prova grejer som jag aldrig har provat!” berättar deltagarna om Filmdagarna. Vi ser fram emot att se deras filmer. Redan på Scensommaren, 27/8!

Fler artiklar


  • Fina framgångar för VBU på UF-DM!
    Läs mer

  • Filmkonsert - 27/3, kl.18
    Läs mer

  • Välkomna till Stråkkonsert i Cassels
    Läs mer

  • Friluftsdag HÖ2
    Läs mer

  • Iskunskap och isfiske på idrotten
    Läs mer

  • Bra slut på 2023 för Estetiska programmet på VBU. Ännu bättre början på 2024.
    Läs mer

  • Ändrade öppettider under jul- och nyårshelgen
    Läs mer

  • Succé för Västerbergslagens barnfilmfestival: 3300 barn från Ludvika och Smedjebacken tittade på filmer gjorda av barn från hela Sverige!
    Läs mer

  • Västerbergslagens barnfilmfestival: film från nord till syd i hjärtat av Sverige
    Läs mer

  • Carina Karlsson Flink - Sveriges bästa yrkeslärare
    Läs mer