Filmdagar på VBU – 10 dagar i två länder med fem olika internationella parter och 39 pirriga filmskapare

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista tre åren har gymnasieelever från VBU samarbetat med studenter från olika europeiska länder.

I år har vi inbjudna gäster från Kroatien (Kinoklub Karlovac och XIII Gimnazija), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (FISH - Filmfestival im Stadthafen). 11 filmskapande ungdomar har kommit till Ludvika under vecka 33 (15/08 – 21/08) och arbetar tillsammans med 28 gymnasieelever från VBU (Estetiska och SA-media programmet) i fem grupper med att göra fem filmer kopplade till ett specifikt tema. Varje grupp har en mentor med både film- och pedagogiska kompetenser. Tidigare teman har varit "Ludvika 100 år", "FNs Globala mål" och "Corona generation". I år ska deras filmer ha anknytning till temat "Fluid Frames", eller vattnet som på något sätt finns i närheten av alla fem parter: Östersjön i Rostock (Tyskland), fyra floder i Karlovac (Kroatien), 365 sjöar i Ludvika kommun (Sverige), flodmynning till Atlanten (Irland) och närhet till Medelhavet (Grekland). Filmerna ska lyfta fram "Fluid Frames" budskap genom fem olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm, animation och musikvideo.

De fem filmerna utvecklas och filmas på olika platser i Dalarna (Ludvika, Säters Silvergruva, Säters Film och Biografmuseum, Lekomberg…) men sedan fortsätter en workshop i Limerick (Irland), från 21 - 26/8 där filmerna ska redigeras. 27/8, efter att båda två delarna av workshop är klara ska alla filmerna visas på Hammarbacken inom ramen av Scensommar Ludvika Länk till annan webbplats.. Hela projektet är också ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola och realiseras med stöd av Film i Dalarna Länk till annan webbplats..

Efter premiären ska de fem filmerna distribueras till olika ungdomsfilmfestivaler i Europa och världen. Tidigare filmer som gjordes under Filmdagar 2019, 2020 och 2021 har redan visats på 15 festivaler i Spanien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Grekland, Norge, UK och Sverige. ”En vecka som förändrade livet! Jag är så tacksam för att ha fått chansen att vara här i Ludvika i Dalarna och samarbeta med era fantastiska elever, utveckla mitt filmskapande, lära känna er kultur och samhället och prova grejer som jag aldrig har provat!” berättar deltagarna om Filmdagarna. Vi ser fram emot att se deras filmer. Redan på Scensommaren, 27/8!

Fler artiklar


 • Esteternas och SA-medieelevernas filmpremiär och vernissage
  Läs mer

 • NA23 på fältvecka till det vackra Öland
  Läs mer

 • Vinnare i tävlingen Klimatdetektiverna
  Läs mer

 • Esteterna och SA-medieeleverna presenterar sina gymnasiearbeten
  Läs mer

 • Mer än 1000 personer såg kulturskolans dansföreställning ”Copacabana ta mig hem!”.
  Läs mer

 • Anbudsförsäljning VW Caddy skåp diesel 2007
  Läs mer

 • Estetiska programmets elever på en internationell filmworkshop i Irland
  Läs mer

 • Nu kan du söka till höstens yrkesutbildningar på komvux!
  Läs mer

 • VBU har blivit godkänd som IB-skola!
  Läs mer

 • Årets Ludvikaprofil 2023 - Carina Karlsson Flink!
  Läs mer