VBU på Dalarnas filmfestival: fyra priser kommer hem till Ludvika!

Bland annat - den bästa filmen i 16-19-kategorin och en direktkvalificering till Novemberfestivalen (SM i kortfilm)!

Vilken dag elever och lärare från VBU hade på Dalarnas filmfestival Länk till annan webbplats. hade igår! De kom hem med fyra priser, bland annat pris för den bästa filmen i kategori 16-19 och en direktkvalificering till Novemberfestivalen Länk till annan webbplats. (SM i kortfilm). Åter igen har det visats sig att estetiska- och SA-media programmet på VBU är de som sätter Ludvika på ungdomsfilmskartan!

Dalarnas filmfestival är en festival riktad till alla filmarbetare i Dalarna, där prisernas syfte är att uppmuntra och uppmärksamma Dalafilmare samt att ta fram deltagare till ”SM” i kortfilm, Novemberfestivalen i Trollhättan. Festivalen har tre viktklasser, som utgår från NFs kriterier då DFF är en del av den nationella uttagningen till NF. De viktklasser som tävlar om en plats är Mellanvikt och Tungvikt. Åldersfördelningen för de olika klasserna är: mellanvikt (16-19 år), tungvikt (20-26 år) och viktlös (27 och uppåt). Dessutom finns priser i olika kategorier (från scenografi till regi).

Med stor glädje får vi berätta att Alma Jönsén och Hanna Stenman (båda ES19) har vunnit priset för bästa film i Mellanvikt en och direktkvalificering till NF, för sitt slutarbete i kursen Film- och Tv-produktion som heter ”Eggshells”. Filmen handlar om en äldre dam som reflekterar över relationen med sin dotter. Berättartekniken sker i en kombination av fictionfilm och animation. "Jag hade aldrig förväntat mig att detta kunde hända men jag är så otroligt tacksam,” berättar Hanna, medans Alma lägger till "Det känns helt otroligt, jag var inte alls beredd! Det ska bli jättekul att få åka vidare och se hur det går!". Alma fick också priset för bästa manus.

De andra två priserna som följde med oss hem till Ludvika var priset för bästa kvinnliga skådespelare som gick till Hanna Edevång (ES21) i den experimentella filmen ”Säter Lake Camp” - en film som gjordes under en internationell filmworkshop på ”Filmdagar på VBU” och 3:e priset för publikens val gick också till oss på VBU för den animerade filmen ”Squishining”, som även den skapades under ”Filmdagar på VBU” tillsammans med deltagare från Irland, Grekland, Tyskland och Kroatien.

7 av festivalens 22 filmer var gjorda av VBU-elever på estet- och SA-medieprogrammet. Med andra ord, nästan 30% av filmerna kom från Ludvika. Heja våra duktiga filmskapare! Kanske det är dags att börja benämna Ludvika, inte bara som en industristad, utan också som ett litet paradis för utveckling av unga filmare.

Fler artiklar


  • Fina framgångar för VBU på UF-DM!
    Läs mer

  • Filmkonsert - 27/3, kl.18
    Läs mer

  • Välkomna till Stråkkonsert i Cassels
    Läs mer

  • Friluftsdag HÖ2
    Läs mer

  • Iskunskap och isfiske på idrotten
    Läs mer

  • Bra slut på 2023 för Estetiska programmet på VBU. Ännu bättre början på 2024.
    Läs mer

  • Ändrade öppettider under jul- och nyårshelgen
    Läs mer

  • Succé för Västerbergslagens barnfilmfestival: 3300 barn från Ludvika och Smedjebacken tittade på filmer gjorda av barn från hela Sverige!
    Läs mer

  • Västerbergslagens barnfilmfestival: film från nord till syd i hjärtat av Sverige
    Läs mer

  • Carina Karlsson Flink - Sveriges bästa yrkeslärare
    Läs mer