Ansökan

Behörig till grundläggande och gymnasial vuxenutbildning har den som från och med andra kalenderhalvåret det år han eller hon fyller 20 år, om han eller hon är bosatt i landet, saknar sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge, har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen, och i övrigt uppfyller föreskrivna villkor. 20 kap. 19, 19a eller 19b § skollagen (2010:800). Läs mer om Rätt till komvux på gymnasial nivå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ansökningsprocess

Du kan lämna in ansökan Länk till annan webbplats. för en eller två studieperioder åt gången. Instruktion för hur du fyller i ansökan hittar du här. Pdf, 998.2 kB.

Sista ansökningsdag och mer information för närmaste studieperiod hittar du under Våra kurser.

Det är individens behov som styr när vi beviljar en ansökan. För att få veta vilka kurser just du behöver så kontaktar du en av våra studie- och yrkesvägledare. Du söker dina kurser genom att fylla i vår digitala ansökan här i högerspalten. Du behöver bankID och en e-postadress.
Klicka här om du vill ha information om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Studiemedel

Du söker själv studiemedel. Det gör du på www.csn.se. Du kan läsa mer om hur du ansöker via en lathund för ansökan om studiemedel Länk till annan webbplats..

Slutbetyg och grundläggande behörighet

För dig som har äldre betyg i kurser du har läst tidigare finns möjlighet att utfärda Slutbetyg fram till 1 juli 2025, läs mer om det på Skolverkets hemsida. Länk till annan webbplats.
Skärpta krav för grundläggande behörighet till högskolan införs den 2 juli 2025.
Läs mer på Antagning.se Länk till annan webbplats.

OBS! Är du folkbokförd i en annan kommun så ska ansökan skickas till din hemkommun för godkännande.Vill du hellre göra en prövning? Läs mer om prövning.