Ansökan

Behörig till grundläggande och gymnasial vuxenutbildning har den som från och med andra kalenderhalvåret det år han eller hon fyller 20 år, om han eller hon är bosatt i landet, saknar sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge, har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen, och i övrigt uppfyller föreskrivna villkor. 20 kap. 19, 19a eller 19b § skollagen (2010:800). Läs mer om Rätt till komvux på gymnasial nivå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Ansökningsprocess

Du kan lämna in ansökan till en eller flera studieperioder. Sista ansökningsdag för närmaste studieperiod hittar du under Våra kurser. Om du lämnar in en sen ansökan kommer den att bli behandlad i mån av tid.

Det är individens behov som styr när vi beviljar en ansökan. För att få veta vilka kurser just du behöver så kontaktar du en av våra studie- och yrkesvägledare. Du söker dina kurser genom att fylla i ansökningsblanketten. Klicka här om du vill ha information om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Söker du grundläggande kurser i engelska, svenska och matematik kommer du att kallas till nivåtest. För att bli inskriven på kursen så måste du ha genomfört ditt nivåtest. Nivåtestet görs för att se vilken nivå du ska placeras i då grundläggande kurser läses i delkurser.

För att läsa SAS krävs god datavana då studiematerial finns på en lärplattform och inlämningsuppgifter sker därigenom.

OBS! Om du blir antagen till en kurs är det mycket viktigt att du deltar på den kursintroduktion du blir kallad till. Annars riskerar du att bli av med din plats.

Det går att kombinera studier och arbete till viss del. Det är individuellt hur mycket man klarar av och i ett samtal med våra studie- och yrkesvägledare kan du diskutera detta.

Studiemedel

Du söker själv studiemedel. Det gör du på www.csn.se. Du kan läsa mer om hur du ansöker via en lathund för ansökan om studiemedel Länk till annan webbplats..

För dig som har äldre betyg i kurser du har läst tidigare finns möjlighet att utfärda Slutbetyg fram till 1 juli 2025, läs mer om det på Regeringens hemsida.

Fyll i blanketten och skicka in den tillsammans med tidigare betyg till:
VBU - Vuxenutbildning
Box 830
771 28 Ludvika

OBS! Är du folkbokförd i en annan kommun så ska ansökan skickas till din hemkommun för godkännande.Vill du hellre göra en prövning? Läs mer om prövning.