Varför välja VBU

Varför är VBU det självklara valet?

Många valmöjligheter

 • Våra gymnasieskolor finns i Grängesberg, Ludvika och Smedjebacken.
 • Vi har ett brett utbud av både yrkesprogram och högskoleförberedande program, totalt 15 olika program och lärlingsutbildningar.
 • Du som väljer ett yrkesprogram har möjlighet att komplettera din utbildning med kurser som ger högskolebehörighet.
 • Inom varje gymnasieprogram finns det utrymme för individuellt val som gör att du kan anpassa din utbildning efter dina egna intressen.

Internationellt fokus

Vi är en certifierad FN:skola och har flera program med internationell profil. Vår kvalificerade språkutbildning kan ge dig t.ex. Cambridgediplom (CAE) i engelska. Elever på TE-programmet har möjlighet att göra sin praktik utomlands, medan elever på ES-programmet och SA-Mediaprogrammet samt språkelever får genomföra olika internationella projekt och samarbeten inom film, media och språk. På VBU kan du läsa franska, japanska, spanska och tyska. På SA-programmet (200p), EK-programmet (100p) och NA-programmet (100p) är språk obligatoriskt. Du kan också läsa moderna språk som individuellt val på andra program, exempelvis ES- programmet och TE-programmet.

Starta eget företag

På många av våra program har du möjlighet att driva ditt eget UF-företag. Genom Ung Företagsamhet får du starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår. Det ger träning i kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap.

Våra UF-företagare har bland annat vunnit

 • ”Årets UF-företag i Ludvika” 2020 och 2021
 • ”Årets UF-företag i Dalarna” 2021
 • SM-silver för ”Årets hållbara företag” 2020
 • SM-silver för ”Årets vara” 2021
 • I våras gick vårt UF-företag ”Goda mål” vidare
  till SM i fem olika kategorier!

Här lyckas du med dina studier

Vi ger dig rätt förutsättningar att lyckas med dina studier. Våra kunniga och engagerade lärare, som fått både pedagogiska och yrkespriser, hjälper och utmanar dig att nå dina mål. Bland vår personal finns:

 • Årets lärare
 • Årets pedagog
 • Årets UF-lärare
 • Årets eldsjäl-pristagare

Våra elever har också visat sin kunskap på olika nationella och internationella tävlingar. Visste du exempelvis att:

 • vi hade Sveriges bästa kockelever på RL-programmet 2019
 • att vinnaren av Unga journalistpriset gick på SA-Mediaprogrammet
 • att Sveriges bästa säljare tog studenten på FS-programmet 2020
 • att våra ES och SA-Mediaprogram är som ett litet paradis för utveckling av unga filmare? Deras filmer (och de själva) åker jorden runt. Lärarna har stödtid inplanerad varje vecka om du behöver extrahjälp.

Idrottsprofil – träna på skoltid

Är du aktiv inom en idrott? Som elev på lokal idrottsprofil (LI) får du möjlighet att utveckla din idrottstalang på schemalagd tid. LI på VBU-gymnasiet innebär att du kan utöva och bli bättre i din idrott, utan att begränsa dina framtidsmöjligheter. Du går ett nationellt program med idrottsprofil, vilket betyder att du en del av studietiden befinner dig på planen, banan, rinken, i spåret eller bassängen. Vi erbjuder två kurser på totalt 200 poäng och samarbetar med lokala föreningar och tränare. Aktuella idrotter inom LI varierar utifrån elevunderlag och intresse.

Studera vidare

VBU är ett av Sveriges vassaste gymnasier på att få elever godkända till högskolan. Ett utmanande och utvecklande studieklimat bidrar till att du blir väl förberedd inför framtida högskolestudier. I undervisningen ingår också: studieteknik, studieplanering och läs- och anteckningstekniker

Garanterat sommarjobb

Genom att VBU samverkar med företag i trakten har våra elever på IN-, TE-, EE- samt VO-programmet garanterat sommarjobb efter första läsåret.

Jobb efter examen

Flera av våra utbildningar ger jobb direkt efter skolan. Särskilt de som har tagit examen från våra yrkesprogram har lätt att få anställning.

Högkvalificerade utbildningar

Våra utbildningar som har certifikat av Teknikcollege och Vård och omsorgscollege matchar de krav som arbetsmarknaden kommer att ställa på dig i framtiden och förbereder dig både för högskolan och arbetslivet. Genom att utbildningen sker i nära samverkan med arbetsgivare kan vi garantera att du redan tidigt under utbildningen skapar värdefulla kontakter inför framtiden.

Hemlagad mat

Maten är mycket uppskattad av våra elever och lagas i våra egna kök med närodlade råvaror. Visste ni att på Smedenskolan har vi också vår egen restaurang som drivs av våra elever och lärare?

Egen dator

Du får en egen dator som arbetsredskap under hela studietiden samt behörighet till vår utbildningsplattform Vklass.