Filmdagar på VBU

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista tre åren har gymnasielever från VBU samarbetat med sina kollegor från Tyskland, Grekland, Serbien, Kroatien och Storbritannien.

I år har vi parter från Kroatien (Kinoklub Karlovac och XIII Gimnazija), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (FISH - Filmfestival im Stadthafen). De alla kommer till Dalarna under vecka 33, 2022 (15/08 – 21/08) och tillsammans med gymnasielever från VBU (Estetiska och SA-media programmet) ska de arbeta i fem grupper med att göra fem filmer kopplade till specifikt tema. Tidigare teman var "Ludvika 100 år", "FNs Globala mål" och "Corona generation". I år ska deras filmer vara kopplade med temat "Fluid Frames", eller vattnet som är på sätt och vis kopplat till alla fem parter: Östersjön i Rostock (Tyskland), fyra flödar i Karlovac (Kroatien), 365 sjöar i Ludvika kommun (Sverige), flodmynning till Atlanten (Irland) och närhet av Medelhavet (Grekland). Filmerna ska lyfta fram "Fluid Frames" budskap genom fem olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm, animation och musikvideo. Varje grupp ska ha en mentor med både film- och pedagogiska kompetenser.

De fem filmerna utvecklas och filmas i Ludvika men sedan fortsättes workshop i Limerick (Irland), från 21 till 26/8 där filmerna ska redigeras. 27/8, efter båda två delar av workshop är klara ska alla filmerna visas på Hammarbacken inom ramen av ScenSommar Länk till annan webbplats.. Hela projektet är också ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola och realiseras med stöd av Film i Dalarna Länk till annan webbplats.

Efter själva verkstaden ska de fem filmerna distribueras till olika ungdomsfilmfestivaler i Europa och världen. T.ex. filmer som gjordes under Filmdagar 2019, 2020 och 2021 har redan visats på 15 festivaler i Spanien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Grekland, Norge, UK och Sverige.

Det var en vecka som förändrade livet! Jag är så tacksam för att ha fått chansen att vara här i Ludvika i Dalarna och samarbeta med era fantastiska elever, utveckla mitt filmskapande, lära känna er kultur och samhället och prova grejer som jag aldrig har provat!

Rudolf Ravbar, Kroatien (Filmdagar på VBU 2019)