Filmdagar på VBU

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista fyra åren har gymnasielever från VBU samarbetat med sina kollegor från Tyskland, Grekland, Serbien, Kroatien och Storbritannien.

I år har vi parter från Kroatien (Kinoklub Karlovac och XIII Gimnazija), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (FISH - Filmfestival im Stadthafen). De alla kommer till Dalarna under vecka 40, 2023 (1/10 – 7/10) och tillsammans med gymnasielever från VBU (Estetiska och SA-media programmet) ska de arbeta i fyra grupper med att göra fyra filmer kopplade till specifikt tema. Tidigare teman var "Ludvika 100 år", "FNs Globala mål", "Corona generation" och "Fluid frames". I år ska deras filmer vara kopplade med temat "Industri&Natur måt hållbar framtid". Filmerna ska lyfta fram detta budskap genom fyra olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm/animation och musikvideo. Varje grupp ska ha en mentor med både film- och pedagogiska kompetenser.

De fyra filmerna utvecklas och filmas i Ludvika men sedan fortsättes workshop i Rostock (Tyskland), från 7 till 12/10 där filmerna ska redigeras. 12/10 efter båda två delar av workshop är klara ska alla filmerna visas i Aveny inom ramen av Ludvikas Filmstudio. Hela projektet är också ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola och realiseras med stöd av Svenska filminstitutet Länk till annan webbplats. och Film i Dalarna Länk till annan webbplats.

Efter själva verkstaden ska de fyra filmerna distribueras till olika ungdomsfilmfestivaler i Europa och världen. T.ex. filmer som gjordes under Filmdagar 2019, 2020, 2021 och 2022 har redan visats på 15 festivaler i Spanien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Grekland, Norge, UK och Sverige.

Det var en vecka som förändrade livet! Jag är så tacksam för att ha fått chansen att vara här i Ludvika i Dalarna och samarbeta med era fantastiska elever, utveckla mitt filmskapande, lära känna er kultur och samhället och prova grejer som jag aldrig har provat!

Rudolf Ravbar, Kroatien (Filmdagar på VBU 2019)