Prövning

En prövning är en bedömning av en persons kunskaper i ett ämne i grund- eller specialskolan eller i en kurs i gymnasieskolan eller inom vuxenutbildningen. Bedömningen utgår från kunskapskraven och resulterar i ett betyg. Det är den prövande själv som ansvarar för att ha tillräckliga kunskaper.

Vem har rätt till prövning?

Personer med utländsk bakgrund har rätt till prövning. Det gäller både personer som tidigare har studerat SFI på VBU eller i annan stad eller som ej studerat svenska.

Prövning

En prövning består av ett samtal, ett nationellt slutprov, grammatikprov och andra kursspecifika uppgifter.

För mer information om prövning, klicka på länkarna nedan:

SFI B Pdf, 66.2 kB.
SFI C Pdf, 67.8 kB.
SFI D Pdf, 67.3 kB.

Anmälan och betalning

Anmälan och betalning till prövningen måste göras senast tre veckor före provtillfället. När vi har fått in din anmälan kommer du att bli kallad till ett samtal, där får du mer information.

Den prövande får betala för prövningen. En prövning kostar 500 kronor per kurs som sätts in på bankgiro 5651-6552, Västerbergslagens utbildningsförbund, eller betalas på Swish nr: 123 313 86 90 ange prövning, namn och personnummer. Betalas SENAST tre veckor innan prövning. Kvitto och legitimation ska tas med till provtillfället. Har du avslutat en kurs och fått betyget F så får du pröva 1 gång gratis.

Provdatum för våren 2024

Datumen till prövningen bestäms halvårsvis.

  • D-prov: 23 februari och 24 maj
  • B och C prov: 19 april

Observera! När du ska göra prov så måste du vara frisk. Hjälp oss att hålla avstånd och tvätta dina händer.

Läs mer om prövning på Skolverkets hemsida Länk till annan webbplats..