Malin Stenborg

Miljö och VA-teknik 2020 - 2022

Vad gjorde du innan studierna i Miljö och VA-teknik?
Innan jag började läsa Miljö och VA-teknik jobbade jag som laborant inom läkemedelsbranschen.

Vad fick dig att söka utbildningen?
Pga av en flytt tillbaka hem till Dalarna så var jag tvungen att börja söka nya jobb. Jag var på en intervju för en tjänst som processingenjör men de tyckte att jag saknade erfarenhet från branschen. Dock så lyckades den rekryterande chefen att sälja in både tjänsten och branschen så jag började titta på hur jag skulle kunna bli mer attraktiv på arbetsmarknaden och hittade den här utbildningen. Jag gillade att det bara var två år samt att det var blandat distans och platsundervisning samt en hel del praktik.

Vad var det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att det går som en röd tråd genom den. Den känns genomtänkt och det märks att de jobbar med att anpassa kurserna efter vad som efterfrågas hos arbetsgivarna just nu. Det gjorde att jag kände en väldig trygghet när jag väl började jobba efter mina studier.

Vad jobbar du med idag?
Idag jobbar jag som processingenjör på Dala vatten och avfall. Jag har väldigt blandade arbetsuppgifter. Bland annat jobbar jag med kvalitetsuppföljning av dricksvatten- och avloppsprover och olika återkommande rapporteringar, t ex miljörapporteringar för avloppsreningsverken. Jag har en del myndighetskontakter, t ex vid tillsyner. Jag är även med i ett par samverkansgruppen tillsammans med representanter med andra VA-huvudmän från regionen.

Varför borde man gå utbildningen?
VA är en bransch som jag inte ens hade reflekterat över innan. Och det trots att vi jobbar med något som vi alla kommer i kontakt med dagligen och som bara förväntas fungera. Om man vill gå en rolig utbildning där man också får verktygen att kunna kliva in som helt ny på en arbetsplats och ändå känna att man har kunskapen med sig att göra ett bra jobb så har man hittat rätt! Dessutom har utbildningen lett till att jag har ett gäng kollegor som befinner sig på andra platser i landet men som det bara är att höra av sig till och be om tips och råd.

"Om man vill gå en rolig utbildning där man också får verktygen att kunna kliva in som helt ny på en arbetsplats och ändå känna att man har kunskapen med sig att göra ett bra jobb så har man hittat rätt!"

Malin Stenborg, Miljö och VA-teknik 2020 - 2022