Våra kurser

Grundläggande & gymnasiala vuxenutbildningen

Kurser i egen regi 2024

Grundläggande kurser erbjuds i egen regi med egen personal, se utbud via högermenyn (information för vårterminen kommer inom kort) →
Vi har olika studieupplägg, både distans och flexibelt och kan till viss del även anpassa studierna efter elevens förutsättningar. Var vänlig kontakta Studie- och yrkesvägledare för mer information.

Sista ansökningsdagar för grundläggande kurser som läses via VBU

  • studieperiod 3 (13 januari - 21 mars) är den 8 januari
  • studieperiod 4 (24 mars - 30 maj) är den 19 mars

Antagningsbesked skickas ut på mejl. Ibland kan den hamna i skräpposten så håll koll där. Om du vill säkerställa att du får besked i din inkorg ska du tillåta e-post från @vbu.ludvika.se

OBS! Om du blir antagen till en kurs är det mycket viktigt att du deltar på den kursintroduktion du blir kallad till. Annars riskerar du att bli av med din plats.

För att läsa kurser i Svenska som andraspråk på grundläggande nivå krävs god datavana då studiematerial finns på en lärplattform och inlämningsuppgifter sker därigenom.

Kurser på distans via Arena utbildning

Sista ansökningsdag är 3 veckor innan du vill påbörja dina studier.

Från och med vårterminen 2025 erbjuds grundläggande kurser i svenska och gymnasiala kurser endast på distans via Arena utbildning. För vissa kurser erbjuds extra handledning och stöd i lärcentra på VBU. Information finns under "Lokala nyheter" i lärplattformen Exlearn!

Kurser via Arena utbildning söks i vår digitala ansökan på samma sätt som de som erbjuds i egen regi. Viktigt att du under "övriga anteckningar" på sida två i ansökningsformuläret skriver önskad kurs, önskat startdatum och önskad studietakt. Om du önskar läsa en kurs som inte erbjuds i menyn välj alternativet "intresseanmälan övriga kurser". Kontakta Studie- och yrkesvägledare för mer information och hjälp med studieplanering.

Heltidsstudier är 20 poäng/vecka

  • Heltid 5 veckor = 100 poäng
  • Heltid 10 veckor = 200 poäng
  • Heltid 20 veckor = 400 poäng

Nivåtest

Om du saknar dokumentation eller betyg på tidigare studier och söker, eller vill söka, kurser med krav på förkunskap kommer du att kallas till ett nivåtest. För att bli inskriven på en kurs i ämnet så måste du ha genomfört ditt nivåtest. Nivåtestet görs för att se vilka förkunskaper i ämnet du har så att du blir antagen till rätt kurs.

Studier och arbete

Det går att kombinera studier och arbete till viss del. Det är individuellt hur mycket man klarar av och i ett samtal med våra studie- och yrkesvägledare kan du diskutera detta.

Text