Prövning

En prövning innebär att eleven läser in kursen på egen hand utifrån gällande kursplan.

En prövning kan man göra när man vill höja eller saknar betyg i en viss kurs. Eleven har inte rätt till lärarresurser under sin prövning. Sökande lämnar in sin ansökan till vuxenutbildningen och får sedan information om vilken lärare som har hand om prövningen. Se till att ha god framförhållning. Av läraren kommer prövande sedan att få information om hur prövningen går till i detalj och vilka tider för olika prov och/eller inlämningar som gäller. Både muntliga och skriftliga delar ingår vanligtvis. Beroende på ämne går prövningen till på olika sätt.

Du söker till ett av nedanstående tillfällen och förväntas kunna genomföra examinationer under de angivna veckorna. Examinationerna kan ske både på plats och online beroende på kurs.

Prövningsdatum för ht 22 och vt 23 för grundläggande- och gymnasiala kurser

 • Vecka 40-41, sista anmälningsdag 19 augusti, 2022
 • Vecka 50-51, sista anmälningsdag 28 oktober, 2022
 • Vecka 10-11, sista anmälningsdag 20 januari, 2023
 • Vecka 20-21, sista anmälningsdag 31 mars, 2023

Se prövningstillfällen i vårdkurser här.

Man kan endast göra prövning i kurser som vi erbjuder på skolan. Du kan göra prövning i en kurs du redan läst, för högre betyg, eller i en helt ny kurs. Du kan inte göra prövning i äldre kurser med betygen G, VG, eller MVG men vissa av dem har nya motsvarande kurser man kan göra prövning i för att höja sitt meritvärde.

Har du precis läst kursen eller gjort en tidigare prövning i kursen så måste du vänta minst tre månader innan du kan göra en prövning i samma kurs igen.

Avgift som inbetalats kommer inte att betalas tillbaka i den händelse prövningen inte genomförs.

Så här gör du:

 1. Skicka in anmälan Länk till annan webbplats. för prövning.
 2. Du kommer få besked av en av våra SYVar om din ansökan beviljas eller inte.
 3. Får du din ansökan beviljad så betalar du din prövning. En prövning kostar 450 kronor (150 kronor för dig med sänkt avgift, se nedan) per kurs som sätts in på bankgiro 5651-6552, Västerbergslagens utbildningsförbund, eller betalas på Swish nr: 123 313 86 90 ange prövning, namn och personnummer. Mejla sedan kvitto eller skärmdump till den Syv du har fått bekräftelse av. Om du har betyget F i kursen som ska prövas är prövningen kostnadsfri.
  Riksdagen har beslutat om sänkt avgift för prövning! Sänkningen gäller endast för elever som har slutfört sin utbildning i gymnasieskolan och har fått ett examensbevis eller ett studiebevis under 2020 eller 2021, samt för ett prövningstillfälle per kurs. Avgiftssänkningen ska gälla fram till och med den 31 december 2022.
 4. När administratör fått din betalning kommer du få information om ansvarig lärare och dennes e-postadress. Ta kontakt direkt för att boka en tid för information och för att du ska hinna förbereda dig i god tid. När du träffar läraren ska du ha med legitimation. När du fått informationen från läraren kommer ingen återbetalning av avgiften att ske.
 5. Du kommer att få information om när du har dina examinationer och hur dessa går till. Du ska vara tillgänglig för att göra examinationer de veckorna prövningen pågår. Dessa kan ske både på plats och online.

Läs mer om prövning: Skolverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.