- Start
- Gymnasiet
- Smedenskolan
- Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Ser du en framtid som kock eller servitris/servitör? Då ska du välja Restaurang- och livsmedelsprogrammet – en utbildning som förbereder dig för ett spännande yrkesliv.
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kommer du till en värld av mat, service och kvalitet. Här lär du dig om restaurangens alla funktioner, som matlagning, livsmedel, servering, hygien, näringslära, specialkost och alkoholservering. Du får även kunskap i hur man planerar arbetet och driver en restaurang. En stor del av undervisningen sker under arbete i skolans egna restauranger, samt under praktiken ute på olika arbetsplatser. Utbildningen är en ingång till en bransch som befinner sig i ständig utveckling och där de som arbetar i branschen får möjligheten att utvecklas i samma takt, oavsett om du brinner för matlagning eller service. Karriärmöjligheterna är i det närmaste oändliga och slutar inte vid självklara yrken som kock eller servitör – de innefattar allt från dietist och bartender till restaurangchef. Branschen växer i snabb takt – både i Sverige och internationellt. Var man än befinner sig i världen finns det jobb.
På RL-programmet fick jag en bra grundutbildning och en inblick i hur restaurangbranschen fungerar. Tack vare drivna och engagerade lärare fick jag möjlighet att komma ut och tävla, vilket gett mig både kunskap och ett brett kontaktnät. Jag har precis flyttat hem från Stockholm där jag jobbat ett år och vikarierar nu som restauranglärare. Min plan är att fortsätta utvecklas inom branschen, samt att läsa in yrkeslärarexamen.
Tilda Heed Pettersson, RL17
Inriktningar
Kök / Servering
Gillar du att skapa upplevelser genom mat? Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig också om planering, organisering, ekonomi och företagande och du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service.
Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningarna Kök / Servering kan vara: kock, köksbiträde, kallskänka, sommelier, servitör / servitris, hovmästare eller skribent inom mat och vin.
Efter programmet
Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska/svenska som andraspråk och en kurs i engelska. Då har du alltid rätt att använda det individuella valet, men även att utnyttja möjligheten med utökat program.
Kurser
Gymnasiegemensamma ämnen: 900 - 600 poäng | Åk 1 | Åk 2 | Åk 3 | Poäng | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
HT | VT | HT | VT | HT | VT | ||
Engelska 5 | 50 | 50 | 100 | ||||
Engelska 6 | 50 | 50 | 100 | ||||
Historia 1a1 | 50 | 50 | |||||
Idrott och hälsa 1 | 25 | 25 | 25 | 25 | 100 | ||
Matematik 1a | 50 | 50 | 100 | ||||
Naturkunskap 1a1 | 25 | 25 | 50 | ||||
Religionskunskap 1 | 25 | 25 | 50 | ||||
Samhällskunskap 1a1 | 25 | 25 | 50 | ||||
Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1 | 50 | 50 | 100 | ||||
Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2 | 50 | 50 | 100 | ||||
Svenska 3 / Svenska som andraspråk 3 | 50 | 50 | 100 |
Programgemensamma ämnen: 400 poäng | Poäng | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Branschkunskap för RL | 50 | 50 | 100 | ||||
Hygien 1 | 50 | 50 | 100 | Närings- och livsmedelskunskap | 50 | 50 | 100 |
Service & bemötande 1 | 50 | 50 | 100 |
Inriktning Kock 400 poäng | Poäng | Matlagning 1 | 100 | 100 | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Servering 1 | 100 | 100 | Mat & dryck i kombination | 50 | 50 | 100 | |
Drycker & ansvarsfull alkoholservering | 50 | 50 | 200 |
Individuella val: 200 poäng | 100 | 100 | 200 | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Gymnasiearbete: 100 poäng | 50 | 50 | 100 |
Inriktning: Kock
Inriktningskurser – Kock: 600 poäng | Poäng | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Matlagning 2 | 200 | 200 | |||||
Matlagning 3 | 200 | 200 | |||||
Matlagning 4 | 200 | 200 |
Fördjupningskurser – Kock: 200 poäng | Poäng | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Specialkost | 50 | 50 | 100 | ||||
Entrepenörskap | 50 | 50 | 100 |
Inriktning: Servitör
Inriktningskurser – Servitör: 600 poäng | Poäng | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Servering 2 | 200 | 200 | |||||
Drycker | 50 | 50 | 100 | ||||
Arrangemang | 50 | 50 | 100 | ||||
Matsalshantverk | 50 | 50 | 100 | ||||
Barteknik | 50 | 50 | 100 |
Fördjupningskurser – Servitör: 200 poäng | Poäng | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Service och bemötande 2 | 50 | 50 | 100 | ||||
Entrepenörskap | 50 | 50 | 100 |
Med reservation för ändringar | Totalt 2500 - 2800 poäng |
---|