- Start
- Gymnasiet
- Smedenskolan
- Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Ser du en framtid som kock eller servitris/servitör? Då ska du välja Restaurang- och livsmedelsprogrammet – en utbildning som förbereder dig för ett spännande yrkesliv.
På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kommer du till en värld av mat, service och kvalitet. Här lär du dig om restaurangens alla funktioner, så som matlagning, livsmedel, servering, hygien, näringslärare, specialkost och alkoholservering. Du får kunskap i hur en planerar och driver en restaurang både genom teori och praktik. Stora delar av undervisningen bedrivs i programmets egna tre-rätters lunchrestaurang, i skolmatsalen och i den egna lilla butiken som säljer egengjord konfektyr m.m. Utbildningen är en ingång till ett brett yrkesliv som kan inkludera arbete i restauranger, storkök, matbutiker, bagerier, hotell och andra serviceyrken. Om du är intresserad av butik, service och matlagning är det här rätt utbildning för dig!
På RL-programmet fick jag en bra grundutbildning och en inblick i hur restaurangbranschen fungerar. Tack vare drivna och engagerade lärare fick jag möjlighet att komma ut och tävla, vilket gett mig både kunskap och ett brett kontaktnät. Jag har precis flyttat hem från Stockholm där jag jobbat ett år och vikarierar nu som restauranglärare. Min plan är att fortsätta utvecklas inom branschen, samt att läsa in yrkeslärarexamen.
Tilda Heed Pettersson, RL17
- Kan kombineras med lokal idrottsutbildning
Inriktning
Kök och servering
Gillar du att skapa upplevelser genom mat? Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig också om planering, organisering, ekonomi och företagande och du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service.
Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningarna Kök / Servering kan vara: kock, köksbiträde, kallskänka, sommelier, servitör / servitris, hovmästare eller skribent inom mat och vin.
Efter programmet
Om du läser programmet i sin helhet får du grundläggande behörighet och kan söka vidare till vissa utbildningar på Högskola och universitet, men det finns också möjlighet att läsa utökat program eller kurser för särskild behörighet via i-val. Det är också möjligt att efter utbildningen gå direkt ut i arbetslivet.
Kurser (gäller från 1 juli 2025)
(Med reservation för ändringar)
Kurs | Kod | Poäng |
---|---|---|
Engelska nivå 1 | ENGE1000X | 100 |
Engelska nivå 2 | ENGE1000X | 100 |
Historia nivå 1a1 | HIST1A10X | 50 |
Idrott och hälsa nivå 1 | IDRO1000X | 100 |
Matematik nivå 1a | MATE1A00X | 100 |
Naturkunskap nivå 1a1 | NATU1A10X | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | RELI1000X | 50 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | SAMH1A10X | 50 |
Svenska nivå 1 / SVA nivå 1 | SVEN1000X / SVEA1000X | 100 |
Svenska nivå 2 / SVA nivå 2 | SVEN2000X / SVEA2000X | 100 |
Svenska nivå 3 / SVA nivå 2 | SVEN3000X / SVEA3000X | 100 |
Kurs | Kod | Poäng |
---|---|---|
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 | LIVM1000X | 100 |
Måltid och bransch nivå 1 | MALT1000X | 200 |
Måltid och bransch nivå 2 | MALT2000X | 100 |
Kurs | Kod | Poäng |
---|---|---|
Mat och dryck i kombination nivå 1 | MATD1000X | 100 |
Matlagning nivå 1 | MATG1000X | 100 |
Servering nivå 1 | SERR1000X | 100 |
Kurs | Kod | Poäng |
---|---|---|
Barteknik och ansvarsfull | BART1000X | 100 |
Entreprenörskap nivå 1 | ENTR1000X | 100 |
Färskvaror och delikatesser nivå 1 | FARS1000X | 100 |
Matlagning nivå 2 | MATG2000X | 100 |
Matlagning nivå 3 | MATG3000X | 200 |
Matlagning nivå 4 | MATG4000X | 200 |
Servering nivå 2 | SERR2000X | 100 |
Kurs | Kod | Poäng |
---|---|---|
Gymnasiearbete RL | GYARRL | 100 |
Kurs | Kod | Poäng |
---|---|---|
Individuellt val | INDV0000 | 200 |