Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Ser du en framtid som kock eller servitris/servitör? Då ska du välja Restaurang- och livsmedelsprogrammet – en utbildning som förbereder dig för ett spännande yrkesliv.

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet kommer du till en värld av mat, service och kvalitet. Här lär du dig om restaurangens alla funktioner, så som matlagning, livsmedel, servering, hygien, näringslärare, specialkost och alkoholservering. Du får kunskap i hur en planerar och driver en restaurang både genom teori och praktik. Stora delar av undervisningen bedrivs i programmets egna tre-rätters lunchrestaurang, i skolmatsalen och i den egna lilla butiken som säljer egengjord konfektyr m.m. Utbildningen är en ingång till ett brett yrkesliv som kan inkludera arbete i restauranger, storkök, matbutiker, bagerier, hotell och andra serviceyrken. Om du är intresserad av butik, service och matlagning är det här rätt utbildning för dig!

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningar: Kök och servering Examen: Yrkesexamen Var: Smedenskolan i Smedjebacken Under utbildningen: Programmet inkluderar 15 veckors praktik och har APL-samarbeten spridda över Sverige, du får förutom APL praktisera i skolans egen restaurang, butik och matsal Kontaktperson: Fredrik Hammarbäck, 073-046 26 94 fredrik.hammarback@vbu.ludvika.se
Vill du jobba i skolans egna restauranger?

Inriktning

Kök och servering

Gillar du att skapa upplevelser genom mat? Du lär dig om traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, livsmedelsproduktion, matlagning, servering, måltiden som helhet, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du lär dig också om planering, organisering, ekonomi och företagande och du utvecklar din förmåga att bemöta kunder och ge service.

Exempel på yrken som kanske intresserar dig som väljer inriktningarna Kök / Servering kan vara: kock, köksbiträde, kallskänka, sommelier, servitör / servitris, hovmästare eller skribent inom mat och vin.

Efter programmet

Om du läser programmet i sin helhet får du grundläggande behörighet och kan söka vidare till vissa utbildningar på Högskola och universitet, men det finns också möjlighet att läsa utökat program eller kurser för särskild behörighet via i-val. Det är också möjligt att efter utbildningen gå direkt ut i arbetslivet.

Kurser (gäller från 1 juli 2025)

(Med reservation för ändringar)

Gymnasiegemensamma kurser

Kurs

Kod

Poäng

Engelska nivå 1

ENGE1000X

100

Engelska nivå 2

ENGE1000X

100

Historia nivå 1a1

HIST1A10X

50

Idrott och hälsa nivå 1

IDRO1000X

100

Matematik nivå 1a

MATE1A00X

100

Naturkunskap nivå 1a1

NATU1A10X

50

Religionskunskap nivå 1

RELI1000X

50

Samhällskunskap nivå 1a1

SAMH1A10X

50

Svenska nivå 1 / SVA nivå 1

SVEN1000X / SVEA1000X

100

Svenska nivå 2 / SVA nivå 2

SVEN2000X / SVEA2000X

100

Svenska nivå 3 / SVA nivå 2

SVEN3000X / SVEA3000X

100

 

Programgemensamma kurser

Kurs

Kod

Poäng

Livsmedels- och näringskunskap nivå 1

LIVM1000X

100

Måltid och bransch nivå 1

MALT1000X

200

Måltid och bransch nivå 2

MALT2000X

100

 

Inriktning Kök och servering

Kurs

Kod

Poäng

Mat och dryck i kombination nivå 1

MATD1000X

100

Matlagning nivå 1

MATG1000X

100

Servering nivå 1

SERR1000X

100


Programfördjupning

Kurs

Kod

Poäng

Barteknik och ansvarsfull
alkoholservering nivå 1

BART1000X

100

Entreprenörskap nivå 1

ENTR1000X

100

Färskvaror och delikatesser nivå 1

FARS1000X

100

Matlagning nivå 2

MATG2000X

100

Matlagning nivå 3

MATG3000X

200

Matlagning nivå 4

MATG4000X

200

Servering nivå 2

SERR2000X

100


Gymnasiearbete

Kurs

Kod

Poäng

Gymnasiearbete RL

GYARRL

100


I-val

Kurs

Kod

Poäng

Individuellt val

INDV0000

200

 

Totalt: 2 800 poäng