Filmdagar på VBU – 10 dagar i två länder med fem olika internationella parter och 36 ivriga filmskapare

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista fyra åren har gymnasieelever från VBU samarbetat med studenter från olika europeiska länder och gjort mer än 20 filmer tillsammans. I år var det dags för femårsjubileum!

Filmdagar på VBU gick av stapeln förra veckan med samarbetsparter från Kroatien (Kinoklub Karlovac), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (FISH - Filmfestival im Stadthafen). Sju filmskapande ungdomar har kommit från de fyra länder till Ludvika under vecka 40 och har arbetat tillsammans med 29 gymnasieelever från VBU (Estetiska och SA-media programmet) i fyra grupper med att göra fyra filmer kopplade till ett specifikt tema. Tidigare teman har varit "Ludvika 100 år", "FNs Globala mål", "Corona generation" och ”Fluid Frames”. I år har deras filmer varit kopplade med temat "Industri&Natur mot hållbar framtid". Filmerna lyfter fram detta budskap genom fyra olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm/animation och musikvideo. Varje grupp har haft en internationell mentor med både film- och pedagogiska kompetenser.

De fyra filmerna har utvecklas och filmats på olika platser i Ludvika och Smedjebacken kommun: Ludvika Gammelgården, Meken i Smedjebacken, Flogberget gruva, Skutshamn, Lekomberg… men sedan fortsätter workshopen i Rostock (Tyskland) v.41 där filmerna ska redigeras. 12/10, efter att båda två delarna av workshopen är klara ska alla filmerna visas i Avenyn som del av Ludvika Filmstudio. Projektet har också inkluderat filmvisningar för Smedenskolans och Högberskolans elever som en del av samarbetet mellan de olika enheter på VBU, samt masterclass om storytelling som har arrangerats av Film i Dalarna.

Avslutningsvis är det viktigt att poängtera att Filmdagar på VBU också är ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola och realiseras med stöd av Film i Dalarna och Svenska Filminstitutet. Efter själva verkstaden ska de fyra filmerna distribueras till olika ungdomsfilmfestivaler i Europa och världen. T.ex. så har filmer som gjordes under Filmdagar 2019, 2020, 2021 och 2022 har redan visats på 15 festivaler i Spanien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Grekland, USA, Norge, UK och Sverige.

Fler artiklar


 • Iskunskap och isfiske på idrotten
  Läs mer

 • Bra slut på 2023 för Estetiska programmet på VBU. Ännu bättre början på 2024.
  Läs mer

 • Ändrade öppettider under jul- och nyårshelgen
  Läs mer

 • Succé för Västerbergslagens barnfilmfestival: 3300 barn från Ludvika och Smedjebacken tittade på filmer gjorda av barn från hela Sverige!
  Läs mer

 • Västerbergslagens barnfilmfestival: film från nord till syd i hjärtat av Sverige
  Läs mer

 • Carina Karlsson Flink - Sveriges bästa yrkeslärare
  Läs mer

 • Idénäste på VBU
  Läs mer

 • Butikssäljar-SM
  Läs mer

 • En nästintill fullpackad bio för avslutning av Filmdagar på VBU
  Läs mer

 • Artikel om internationell skola på VBU!
  Läs mer