Ett bra slut på detta filmår.

Elever från estetiska programmet deltog på filmfestivalen i Grekland under vecka 48. Nästan samtidigt, fast i Tjeckien visades filmer skapade av ES-elever och SA-media elever på en filmfestival online. VBU sätter återigen Ludvika och Dalarna på kartan!

Efter Danmark, Rumänien, Kroatien, Serbien, Georgien, Spanien, Storbritannien och Irland visades VBU:s filmer under sista månaden på ungdomsfilmfestivaler i Tjeckien och Grekland. Vilken otrolig reklam för VBU, Ludvika och hela Dalarna!

Från 14 november till 5 december var det dags för International Online Festival of Children and Teen Films Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Prague (Tjeckien). Som själva namnet antyder var hela festivalen på nätet. 180 filmer deltog i tävlingen och de var indelade i fyra kategorier: barn upp till 10 år, 11 – 14 år, 15 – 17 år och 18 – 21 år. I sista kategorin visades två filmer skapade av våra elever. Albins Munthers (ES20) ”Pop Smoke” – en dansfilm som är gjord med hjälp av Västerbergslagens kulturskolas dansgrupp och Linnea Palmqvists (SA17b) ”Missbruk bland unga” – en dokumentärfilm som berättar om ett stort problem bland ungdomar idag. Ett problem som rör både ungdomar och deras familjer.

Dessutom var våra elever från ES19, Alwa Eriksson och Hanna Stenman tillsammans med sin lärare Marija Ratkovic Vidakovic, i Grekland på ungdomsfilmfestivalen Camera Zizanio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. förra veckan. Där visades deras två filmer: musikvideon ”Cover me in Sunshine” och dokumentärfilmen ”Covid-19 among us”, som skapades under Filmdagar på VBU 2021 - ett projekt som skedde digitalt på grund av de rådande covid-restriktionerna. Men nu, sju månader senare, fick de möjligheten att träffa sina vänner från Kroatien och Grekland som de skapade filmer tillsammans med. Spännande eller hur? Förutom filmvisningar deltog Alwa och Hanna i “Mythos Projekt” som är workshops där de skapade filmerna under temat ”Frihet” tillsammans med andra unga filmskapare från Nederländerna, Grekland, Kroatien, Danmark, Polen, Italien, Serbien och Belarus. Filmerna som gjordes inom ”Mythos Projekt” ska publiceras här under kommande vecka: https://camerazizanio.net/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. "Vi har haft det mycket bra och skulle gärna göra om allting. Det var nervöst och spännande samtidigt. Vi lärde oss massor av saker och träffade andra filmskapande från olika länder. En inspirerande vecka, på riktigt!," berättar Alwa och Hanna.

När vi summerar filmåret 2021 på VBU kan vi se att 9 elevernas filmer har deltagit i 12 festivaler i 10 länder och har vunnit 4 priser. Statistiken talar för sig själv. Om du vill jobba med film i gymnasiet, träffa andra unga filmskapare runt om i världen och delta inom olika internationella projekt, välj ES- eller SA-medieprogrammet på VBU. Om du fortfarande är i grundskolan och har intresse för film och media kan du välja film inom Kulturskolans kurs – digitalt skapande. Besök gärna vår webbsida för att få mer info.

Fler artiklar


 • Esteternas och SA-medieelevernas filmpremiär och vernissage
  Läs mer

 • NA23 på fältvecka till det vackra Öland
  Läs mer

 • Vinnare i tävlingen Klimatdetektiverna
  Läs mer

 • Esteterna och SA-medieeleverna presenterar sina gymnasiearbeten
  Läs mer

 • Mer än 1000 personer såg kulturskolans dansföreställning ”Copacabana ta mig hem!”.
  Läs mer

 • Anbudsförsäljning VW Caddy skåp diesel 2007
  Läs mer

 • Estetiska programmets elever på en internationell filmworkshop i Irland
  Läs mer

 • Nu kan du söka till höstens yrkesutbildningar på komvux!
  Läs mer

 • VBU har blivit godkänd som IB-skola!
  Läs mer

 • Årets Ludvikaprofil 2023 - Carina Karlsson Flink!
  Läs mer