Lärarna Samira Azizi Marghzar och Rosana Månssons inspirerande historier presenterades i boken ”Ett helt nytt liv”

”Ett helt nytt liv” – boken av Charlotta Kåks Röshammar där tolv utrikesfödda kvinnor berättar om sina erfarenheter på vägen till arbete och studier i Dalarna, presenterades förra veckan på Folkets hus i Ludvika.

Charlotta har under våren och sommaren 2021 träffat tolv kvinnor som flytt till, eller flyttat till Dalarna från olika håll i världen. Gemensamt för dem alla - Najma, Samira, Natsenet, Jyotsna, Rosana, Zina, Tamara, Rafal, Hope, Amina, Layla och Maram - är att de lyckats skapa en ny framtid i Sverige. I boken delar kvinnorna med sig av sina erfarenheter: alla har de kämpat hårt för att komma in i det svenska samhället. De har inte gett upp.

Vi är så stolta över våra kära kollegor på VBU, Samira Azizi Marghzar och Rosana Månsson, vars berättelser finns med i boken. Vilka inspirerande kvinnor har vi bland oss.

När jag fick veta att jag ska vara med i boken dök det upp många glada känslor och spännande tankar. Jag tänkte på hela resan som jag hittills gjort. Det är inte lätt att börja från början, det kräver mycket kamp, vilja och ambition,” berättar Samira.

Det är lätt hänt att man tar för givet att alla kvinnor har det bra när man bor i ett välutvecklat land som Sverige. Sanningen är att det finns mycket att jobba på när det handlar om kvinnofrågor, inte bara här utan i hela världen. Varje berättelse om en kvinnohistoria inspirerar alla andra (även män) att bli starkare och kämpa för sitt bästa. Man kan lätt hamna här av olika anledningar men det svåraste är att stanna, bygga om sitt liv och känna sig hemma. Det handlar om en process som involverar olika aktörer och det blir mycket lättare när det svenska samhället baseras på värdegrunder såsom integritet, individens frihet och solidaritet mellan människor. Stort tack till alla som gör att jag känner mig hemma”, avslutar Rosana.

Fler artiklar


 • Esteternas och SA-medieelevernas filmpremiär och vernissage
  Läs mer

 • NA23 på fältvecka till det vackra Öland
  Läs mer

 • Vinnare i tävlingen Klimatdetektiverna
  Läs mer

 • Esteterna och SA-medieeleverna presenterar sina gymnasiearbeten
  Läs mer

 • Mer än 1000 personer såg kulturskolans dansföreställning ”Copacabana ta mig hem!”.
  Läs mer

 • Anbudsförsäljning VW Caddy skåp diesel 2007
  Läs mer

 • Estetiska programmets elever på en internationell filmworkshop i Irland
  Läs mer

 • Nu kan du söka till höstens yrkesutbildningar på komvux!
  Läs mer

 • VBU har blivit godkänd som IB-skola!
  Läs mer

 • Årets Ludvikaprofil 2023 - Carina Karlsson Flink!
  Läs mer